HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) Győrfi (1) győrfi (2) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) Légimentők (1) légimentők (3) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) Mártai (9) mártai (1) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSz (1) omsz (30) OMSZ (27) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) szócska (2) Szócska (9) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) tiop (2) TIOP (1) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2013.08.05. 07:00 Mentés - másképp

Polip és a trollok

A nyár az uborka szezonja. Az ősz a kongresszusoké. Mivel most nem történik semmi előremutató a mentésügy háza táján (komoly a gyanúm, hogy később se fog), ezért hát készüljünk lélekben az őszre. A színfalak mögött ugyanis egy újabb gyönyörű történet rajzolódik ki, ami tökéletes lenyomatát adja a szakmailag is szétesett mentésügynek.

Az elméleti munka, a tudomány elengedhetetlen része a mindennapi gyakorló orvoslásnak. Ezért is elgondolkodtató, hogy mire jutott az OMSZ ezen a téren az elmúlt évtizedekben. Tudományos értékét és a vállalat potenciális erejét tekintve semmire. Az évről-évre megrendezett OMSZ-os "konferenciákon" ugyanis a felkért(?), a szolgálat vezetőségét reprezentáló előadók rendre B kategóriás előadásokkal jelentkeztek, üdítő kivételt mindössze az a pár lelkes dolgozó jelentett, akik egyébként az egész kócerájt életben tartják. 

Így aztán érthető, hogy a színvonaltalan eseményekre már lasszóval kell fogni az embereket, a múltkor konkrétan elrendelték, hogy minimum hány embernek KELL megjelennie biodíszletként a Hotel Hélia-ban, mert önszántából alig jelentkezett valaki.

Idén már a szokásos büki őszi szimpózium is döglődik. Se pénz, se posztó. A mellékelt levél szerint már most fel kell mérni, hogy lenne-e a 7000 dolgozóból minimum 80(!), akiket a mellékelt árakon érdekelhet a rendezvény. Tippeljek? Nem.



Ezt támaszthatja alá, hogy ma már az öt évvel ezelőtti indulása óta egyre népszerűbb, rendre magas színvonalú tematikus és szabad előadásokat felvonultató, komoly társasági eseménnyé is váló, eddig lelkes dolgozók által ingyen, afféle "társadalmi munkában", de hibátlanul szervezett légimentő vándorgyűlésre telepedik rá a polip.

A hagyományokhoz és az elvárásokhoz semmiképpen sem illeszkedve ugyanis afféle trollként megjelentek a hagyományos B kategóriás büki előadások, úm. például: "Mentők a média szeméből" (sic!), vagy "Szakmai minőségfejlesztés lehetőségei az OMSZ-nál", de a legszebbnek az "OMSZ, merre tovább?" című, mindössze 10 perces stand up ígérkezik cinikus módon attól, aki a titulusa előtt egy "mb", azaz "megbízott" jelzővel bír, tehát egy tisztességes országban mindössze átmeneti ideig vinné az ügyeket, a pályázat útján kiválasztott végleges vezető kinevezéséig. Lóláb, lóláb... Az előadók személye garancia a mosolygásra. Ahogy az is, hogy a szervezői igényesség jegyében már a főpilóta/repülési igazgató is doktor. Ezúton gratulálunk!(http://legimentok.hu/userfiles/files/Programterv1_0VGY2013.pdf

Az viszont elgondolkodtató, hogy a magukat a feladatra minden szempontból felkentnek és főnöknek érző orvosigazgatók és a külön, megalázó módon mindössze évi pár millióba kerülő oktatási és szervezési felelős alkalmazása és a fenti töltelék témák ellenére egy teljes napot eleve lehúztak a kongresszusból. A szervezői dilettantizmus jó példája pedig az, hogy azt a pár, szakmailag és a légimentés szempontjából fontos és igazán jónak ígérkező előadást, amit például a gyermektraumatológiai szekcióban hallhatunk majd, a program legvégére tették.

Haldoklik a szakma. Fél milliárdot akarnak egy sürgősségi akadémiának (pffffff!) nevezett valamire eltapsolni, miközben egy megveszekedett egyetemi tankönyvet nem tudtak magukból hosszú évek alatt kiizzadni. A mentőápolói képzést engedik a gyengébbik nemnek, de azt elvégezve kivonuló munkát már nem kapnak a lányok a vállalatnál. Micsoda arcpirító hímsoviniszta cinizmus már ez?! Nincs olyan, hogy szellemi műhely, csak sok pénzért léhűtést végzők vannak, az elmúlt évek mentéstechnikai újításai (motor, légimentés, robogó, MICU, gyermekmentés) egytől-egyig külsős, nem az OMSZ módszertani osztályához, vezetőségéhez tartozó lelkes embereknek voltak köszönhetők. Aztán szépen ellehetetlenítették szinte mindet. Óvakodjunk hát a poliptól, mert megfojt.

A trollokhoz pedig az internet közössége ad használati tanácsot: DO NOT FEED THE TROLLS!, azaz akkurátusan ignoráljuk őket.

Szólj hozzá!

Címkék: OMSZ légimentő vándorgyűlés Büki szimpózium sürgősségi akadémia


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr325436642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása