HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) Győrfi (1) győrfi (2) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) Légimentők (1) légimentők (3) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) Mártai (9) mártai (1) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) omsz (30) OMSz (1) OMSZ (27) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) Szócska (9) szócska (2) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) TIOP (1) tiop (2) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2021.01.06. 19:33 Mentés - másképp

COVID Sims

Sokan ismerhetik azt a számítógépes játékot (Sims), amiben emberek, családok életét kell bonyolítanunk, szerveznünk. Nagy népszerűségnek örvend évek (évtizedek?) óta, újabbnál újabb verziók, kiegészítők jöttek ki az alapverzióhoz.

Na, egyre inkább úgy érzem, hogy egy rohadt nagy szimulációban élünk lassan egy éve. A Sims COVID-19 Special Edition-ben.

Egy olyan mátrixban, ahol valahol, valakik egy teremben állnak a vezérlőpult előtt és fel-le kapcsolgatják a kapcsolókat: ma lezárják Angliát, de a magyar légteret megnyitják a Londonból érkező gépek előtt. Megnyomják a piros gombot, azaz szigorítanak Ausztriában, de bekapcsolják a szabad bulizást Vuhanban. Dánia narancssárga kategóriába sorolja Magyarországot, de a németeknél vörösek vagyunk. A franciák és az olaszok zárva tartják a sípályákat, a szlovákok csakúgy, de Ausztriában síelhetünk. Vállalkozások mennek csődbe, emberek veszítik el a munkájukat, mások meg nyomott áron akarnak mindent felvásárolni. És ez csak az elmúlt egy hét híreiből való szemezgetés. 

Egy (sokszor már über-) racionális embernek tartom magam, de így a 11. hónapban kezdem elveszteni a fonalat. Mintha valaki tudatosan játszana azzal, hogy még véletlenül se lehessen egy-két hétnél messzebb tervezni. Ez az egész COVID-19 olyan szinten írta/írja újra az életünket, hogy az korábban csak a jobb hollywoodi filmekben volt elképzelhető. Tom Cruise (pl. Edge of Tomorrow), Leonardo DiCaprio (pl. Inception) lehet, hogy simán veszi az ilyen helyzeteket a való világban is, de a többségnek szerintem ez a sci-fi, amiben élünk már kezd sok lenni. 

Mindezt az őrületet tetézik az oltásellenesek és vírustagadók szabadjára engedett és ránk zúdított gondolatai, a politikusaink kavarásai és hazudozásai. Alig van hiteles igazodási pont, sodródunk az eseményekkel. Nagyszülők bezárva lassan egy éve, családok térben és időben szétszakítva. Egy komplett generációnak vesznek el a legfontosabb hónapok, lassan évek, amikor az egyedfejlődésük egy igen meghatározó időszakában az iskolában cinkelhetnék a haverokat, flörtölhetnének a csajokkal, de leginkább tanulhatnának. Mert ez az online oktatásnak nevezett valami sok minden, de nem oktatás. 

Nincs más megoldás, ki kell nyírni a vírust. Meg kell menteni a világot. Össze kell fogni, mert ez a kis bizbasz lassan jobban összekuszálja az életünket, mint arra bárki gondolt volna. Itt nem lesznek magányos hősök, akik szivarral a szájukban, feszülő bicepsszel, egy vadászgép, vagy űrállomás fedélzetén majd megoldják a problémát, hogy aztán sokszázan tapsoljanak nekik (jajjjj, el ne kezdjék újra, könyörgöm!), vagy smároljanak egy jót a "Vége" előtt a főhősnővel. 

Itt mi fogunk nyerni, ha összefogunk, ha elfogadjuk azt, amit a mai agyunkkal tudunk: csak egy megoldás létezik, az oltás. Na meg a fegyelem és egy korrekt oltási terv, amit a Kormány felelőssége (lenne) levezényelni. És még akkor is rá fog menni a teljes évünk idén... 

Utána talán felébredhetünk ebből a szimulációnak tűnő rémálomból s visszatérhetünk korábbi (önpusztító) önmagunkhoz. Aztán már csak Gretára kellene kicsit többet hallgatni...

 

 

2 komment

Címkék: oltás COVID-19


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr316375280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2021.01.08. 17:43:37

Ez nem szimuláció, hanem egyrészt célzott társadalmi kísérlet, másrészt célzott civilizáció leépítési folyamat. Túlléptük a növekedés határait, tehát most vissza kell rendeződnünk, hogy a túlfogyasztás napja ne nyáron legyen, hanem visszacsússzon december végére, majd még tovább. Ez a folyamat a járvány nélkül is lejátszódna.

Az emberiség kb. 1990-1993-ig virágzott a fenntartható növekedés idilli állapotában. Ezután átkerültünk a fenntarthatatlan növekedés fázisába, ami eltartott kb. a 2008-as válságig. Utána jött a fenntartható hanyatlás korszaka, ami 2020-ban ért véget. Jelenleg a fenntarthatatlan hanyatlás, azaz a totális összeomlás korába lépünk be, amikor az egész nagy kártyavár drámai hirtelenséggel összedől és minden probléma, amit idáig sikeresen görgettünk magunk előtt a jövő felé, egyre inkább megoldhatatlan hegyként tornyosul elénk. Valószínűleg exponenciális ütemben, de ez majd csak később fog kiderülni, amikor már régen késő lesz bármihez is. Közben a hozzá nem értő vezetőknek és az események után messze lemaradva futkosó tudósoknak, valamint a totálisan tudatlan és a dezinformációs média által félrevezetett lakosságnak köszönhetően még mindig olyan buta illúziókba ringatjuk magunkat, mint a fenntartható növekedés, meg a nem növekedés.

Szóval nem lesz itt semmiféle összefogás, meg győzelem. Csak egyre több baj vég nélkül és elnyúló agónia, meg hiszti és őrjöngés minden fórumon.

cardiobascuralis 2021.01.08. 17:50:57

A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyezkedő árnyalat a magyar nyelvben.

Vuhanban azért lehetett bulizni, mert nem O1Ggány a bakter, aki a saját meg a haverjai (Szijjártó jachtozása stb.) nyaralása miatt szabadjára engedte a vírusterjesztést nyáron. Jelen pillanatban 10 ezer ember haláláért felelős tömeggyilkos. A végére lesz ez 15 ezer is.
Ha időben intézkedik, nem lenne 1000 sem.

A vírust nem fogják kinyírni, mert nem lehet. Eddig egyedül a fekete himlőt sikerült a világon.
A védekezést kell megtalálni ellene.

Mondjuk az írásod alapján te meg a racionalizmus olyan messze vagytok egymástól, mint batyus zsidó az istentől.

Azt meg nem is tudom, miért kellene hallgatni egy aspergeres idiótára, akinek a szülei kitalálták, hogy mivel lehetne pénzt csinálni. Mert ne hagyd magad átverni, az egész csak a pénzről szól.

Egy dologban van (valószínűleg) igazad: a 2021 még rámegy a vírusra.

Ja, egyébként még csak a 10. hónap. Nálunk márciusban kezdődött. Meg volt 3 hónap nyári szünet is.

A matekon kívül még a helyesírásra sem ártana gyúrnod egy kicsit.
süti beállítások módosítása