HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) győrfi (2) Győrfi (1) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) légimentők (3) Légimentők (1) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) mártai (1) Mártai (9) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) Mentőszolgálat (1) mentőszolgálat (9) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSZ (27) omsz (30) OMSz (1) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) szócska (2) Szócska (9) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) TIOP (1) tiop (2) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2023.05.11. 12:36 Mentés - másképp

A Gálvölgyi-ügy margójára


Valaha az állami mentésügy egyik országos részének (légimentés) az átalakításáért feleltem, annak voltam a vezetője. Átláttam, értettem, ismertem minden csínját-bínját a teljes rendszernek, szervezés, finanszírozás, SWOT analízis szerinti részleteit, HR és logisztikai kihívásait. Fejben, tudásban, tapasztalatban ott tartottam, hogy már el-eljátszottam a gondolattal, hogy szakmai pályám következő lépése az OMSZ főigazgatói pozíciója lehetne. Nem politikai kinevezettként, vagy dróton ülő verébként tapsra átmenetileg a székbe ülőként, hanem kőkemény szakmai alapon, elköteleződéssel, tenniakarással, a szakma iránti lojalitással felvértezett szakemberként.

Az élet végül másfelé sodort, de most kénytelen vagyok a régi szakmai programom egyik részére visszatérni.

A mentésirányítás, a bejelentések utáni reakció szervesen összefügg a bejelentők edukáltságával, azaz egyszerűen mondva a "ne hívjunk már minden körömfájásra mentőt" ténnyel. Ez ugyanis rendesen túlterheli a rendszert. A mentő nem taxi.

Ám, hogy ez a lakosság fejében átmenjen, abban bizony az elmúlt 15 évben hatalmas felelőssége volt/van a mindenkori OMSZ vezetésnek, az ő szakmai javaslatukat jogszabályi háttérrel megtámogató (szakma)politikának.
Győrfi Pálnak ugyanis nem rózsaszínű kisgatyában kellene tengerparti nyaralást reklámozni, hanem olyan általános és középiskolás programot kellett volna pár OMSZ-os szakemberrel kidolgozni, ami a jogszabály alapján már régen beépült volna a tanrendbe.

A héten mintegy 70000 diák érettségizik. Ha az elmúlt 15 évben ilyen egészségnevelési, sürgősségi oktatási program elindult volna (ahogy pl. anno én terveztem volna), akkor máig már nagyjából 1 millió honfitársunk tudná, hogy mikor kell, lehet, javasolt mentőt hívni.

Nem folytatom, a többit önökre bízom.
Most pedig sajnos nincs kétségem, hogy a rendszerhiba a szőnyeg alá lesz seperve, szerencsétlen irányító kap legfeljebb egy fegyelmit, Pali meg készül az újabb óriásplakát fotózására.

Gálvölgyi művész úrnak pedig mielőbbi jobbulást kívánok.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr418121624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabidoki 2023.05.11. 20:55:17

Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyára - régi igazság hogy mindig a leghülyébbet küldik el telefonálni hogy addig se legyen láb alatt de ezt egy felkészült mentésirányítónak tudnia kell kezelni, azért ül ott és csinálja amit csinál - nem egészen értek egyet azzal az OMSZ taktikával hogy az kerül az irányításba aki már megunta a kocsizást vagy annyira kiszámíthatatlan amit csinál hogy nem merik autóra tenni mert ebből csak további problémák származnak. Az nagyon szép lenne ha tudnánk oktatni a lakosságot hogy mikor és hogyan indokolt mentőt hívni de ameddig ez nem történik meg (és sajnos a jelen oktatási helyzet nem ebbe az irányba mutat) addig az irányítás feladata (lenne) hogy kiszűrje a hülyeségeket és ne küldjön mentőt olyan esethez amikor pl. valaki mérgében a falba boxolt és megfájdult a keze - nemrégi eset, az OMSZ még el is büszkélkedett vele a facebook-oldalán hogy mekkorát mentettek a bajtársak...
süti beállítások módosítása