HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) győrfi (2) Győrfi (1) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) Légimentők (1) légimentők (3) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) mártai (1) Mártai (9) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSZ (27) OMSz (1) omsz (30) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) Szócska (9) szócska (2) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) TIOP (1) tiop (2) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2020.11.17. 20:52 Mentés - másképp

A Franka

Mondhatnánk egy "klasszikus" :) után szabadon, hogy ne azt nézzük mit mond, hanem hogy ki mondja... 

Ám Franka Tibor szösszenete ennél, az ő esetében egy kézlegyintéssel elintézhető negligálásnál mégiscsak többet érdemel. Mert ez a senkiházi (bár az írás szent és a vélemény szabad) olyan gusztustalan cikket hozott össze, ami azért - nekem legalábbis - megér pár percet. 

Mivel Franka egy igazi legalja, gusztustalan cikket publikált a pártlapban (nem linkelem, egy kattintással nem ér többet). Ebben egyrészt csúnyán összemosott és egymással (a saját értékrendje és osztályfőnöke által kiadott elvárás szerint) szembeállított két olyan állítást, amik önmagukban igazak, ám egyik nem zárja ki a másikat. Igaz, igaz, nincs összefüggés, válasz B. Másrészt egy olyan orvosba rúgott bele, akinél higgadtabb, megfontoltabb, korrektebb karakterű, a szakmájáért és az orvosi közösségért, a betegekért önzetlenül tenni akaróbbat nem láttam. 

Mert mit mondott Merkely professzor? „A járványügyi helyzetet látván a munkatársak szinte biztos, hogy kihozzák magukból a maximumot.”

És mit állított Svéd doktor? „Az intenzív terápiához, a súlyos betegek látványához, a halálhoz nem szokott orvosoknál, ápolóknál óriási a teher, ami kiégéshez, összeroppanáshoz, pályaelhagyáshoz vezethet.”

Hát, drága Franka úr, a kettő bizony egyszerre igaz. Sőt.

Ma három különböző reakció figyelhető meg az orvosok között. És bizony, egyiket sem lehet elítélni... Az egyik csoport a szájukat összeszorító, szeptember óta kétnaponta 24 órázó, a fáradtságtól már nem látó, olykor már hibázó, de a betegekért mindent megpróbálóké. Akik miközben kihozzák magukból a maximumot (értsd: Merkely-féle klasszifikáció) csendben, alázattal, de belül lassan a kiégés felé sodródnak, akik önmagukat marcangolják és próbálják feldolgozni azt a tehetetlenséget, amit a 22 ágyra tervezett intenzíven 60 beteggel tesznek. A másik csoportban azok vannak, akik ugyanígy dolgoznak, de ordítanak, a feszültséget kollégákkal szemben is agresszióval vezetik le (aztán persze 10 perces higgadt beszélgetés után magukba roskadva kérnek elnézést és segítenek tovább...). A frusztráltak, akik mentálisan, fizikailag is a végükhöz közelednek. És vannak azok, akik elkezdték, harcoltak, de ugyanezt a stresszt már nem bírják, magukban összeomlanak és táppénzre mennek, vagy akár fel is mondanak (értsd: Svéd-féle klasszifikáció).

Mindhárom csoportból nem eggyel, nem kettővel találkoztam Magyarországtól Albánián át Olaszországig.

Sokan írják, hogy Franka Tibor kérjen elnézést Svéd doktortól. Szerintem ne tegye. Úgyse lenne őszinte. Csak simán fogja be a száját és írjon inkább az időjárásról, vagy a kisplasztikákról. 

Az viszont kifejezetten jól esne orvos lelkemnek, ha Merkely professzor úr (ha már őt állították ellenpéldának sokakkal szemben) kiállna Svéd Tamás - és így mindannyiunk - mellett. 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr7616289320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása