HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) győrfi (2) Győrfi (1) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) Légimentők (1) légimentők (3) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) Mártai (9) mártai (1) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSz (1) omsz (30) OMSZ (27) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) szócska (2) Szócska (9) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) tiop (2) TIOP (1) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2021.01.29. 21:44 Mentés - másképp

Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.

Mottó:

Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés.
Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri
Balsorsa minden nyűgét s nyilait;
Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen,
S fegyvert ragadva véget vet neki?

A kormány erőset húzott (amúgy semmi extra, újabb unorthodox lépés volt, nincs itt semmi látnivaló): egy kormánydöntéssel a Külügyminiszter kezébe adta bármilyen olyan, sem az EU-s, sem a nemzeti szakmai szervezet (OGYÉI) által nem vizsgált és engedélyezett oltás alkalmazásának a jogát, amit minimum három, ebből legalább egy EU-s, vagy EU-s tagságra aspiráló ország eddig minimum egymillió emberen alkalmazott. Ügyes. Ha komolytalan akarnék lenni, akkor írhatnám, hogy OK, jöhetnek a woodoo módszerek a jövő héten, hisz van minimum 3 ország, ahol minimum egymillió embert kezelnek woodoo szerint, és hát ott is tűvel szurkálnak, meg itt is. Ám több komolyságot érdemel a téma.

Az OGYÉI jó katonaként máris rátette a pöcsétet a kínai vakcinára, a Külügyminiszter izibe' megrendelt 5 millió adagot belőle. Európa meg néz, hogy mi folyik itt, Gyöngyösön...  No meg persze az orvosok is (legalábbis a szakmailag stabil lábakon állók) lefagytak. Oltsak vele, vagy ne oltsak?

Az orvosi fórumokon izzanak a posztok, pörögnek a kommentek. Mi legyen? Mit tehetek?

A Magyar Orvosi Kamara máris kiadott egy közleményt, amiben idézem: "arra hívja fel a kormány és az illetékes hatóságok figyelmét, hogy az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a  továbbiakban is csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is  megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát annak érdekében, hogy azokat orvoskollégáink is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be." Elegáns és tűpontos.

Ugyanis az orvosok jelentős része pontosan tudja, hogy nekünk is meg kell őrizni a józanságunkat, a higgadtságunkat, és a mi a fontosabb: mernünk kell vállalnunk a döntéseinket. A Nil nocere! (Ne árts!) elve nem avult el, az evidence based medicine elve él a mai napig, válság ide, vagy válság oda. A válság nem adhat felmentést ezek alól. Azaz végül az egyén, konkrétan a szakmai meggyőződését és lelkiismeretét követő orvos lesz az, aki eldönti: ilyen előzmények után beadja, vagy nem az ilyen módon engedélyezett oltást.

A helyzet a fentiek ellenére viszonylag egyszerű: az oltás jelenleg nem kötelező, de még ha az volna, akkor is megilletné a beteget a tájékoztatás joga: mivel szeretnék oltani. Ezt ma - pont a nem kötelező jelleg miatt - vissza is utasíthatja. A beteg is választhat, elfogadja a felajánlott megoldást, vagy nem. Információ, tájékoztatás, egyeztetés orvos és beteg között, döntés. Mint egy protézisnél, vagy bokatörés ellátásánál. Mégis sok - elsősorban fiatal - orvos tart ma attól (értsd: fél), hogy mit tehet, ha itt lesz az ismert előzmények után rendszerbeállított oltás és nem szeretné a fenti elvek, szakmai meggyőződése, igényessége, fegyelmezettsége és jogkövető magatartása okán beadni? 

Nos, egyrészt az EÜ Törvény 129.§-a egyértelműen fogalmaz. Másrészt mi lenne? Semmi. Nincs az a katona, nincs az a TEK-es, nincs az az orbánviktorra hajazó szijjártópéterbe oltott káslermiklós, aki engem, mint orvost, egy általam nem ismert és elfogadott eljárás, gyógyszer, oltás alkalmazására kényszeríthetne.

Mert a tükör reggelente komoly kontroll, végezetül pedig egy diplomám van és azt nem szívesen áldoznám fel egy esetleges későbbi eljárás során. A börtönről már nem is beszélek.

10 komment

Címkék: vakcina oltás COVID-19


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr7516408680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kewcheg 2021.01.31. 18:56:33

Nem kell ezt túllihegni.Aki ott áll az oltóponton, és közlik vele hogy jelenleg orosz vagy kinai van, de nem ezt kéri, az kimegy a szobából.Majd értesítik, ha van Moderna vagy Astrazeneca.Nem is merem komolyan gondolni, hogy aki visszautasitja a keletit, az később nem kaphat nyugatit.Viszont van olyan aggályom, hogy számomra nem teljesen ismert okból előnyben fogják részesíteni a keleti vakcinákat, azaz elképzelhető, hogy azt erőltetik majd elsősorban, hogy az fogyjon...Azt nehezen hiszem hogy az oltóponton lesz választási lehetőség, tehát egyidőben csak egyféle lesz....Nem irigylem az aperitif törzset.Keletivel lassan lesz meg az átoltottság, vagy sose, nyugati meg kb.tavasszal lesz elég.Ezt mind megszervezni, ehhez az aperitif törzs kevés...

CSOKKI MÁLNA 2021.01.31. 19:11:17

@matyas.kiraly:

"Daleen Hassan azt mondja, ő is kaphatott volna a Pfizer oltóanyagából, ehhez mindössze egy órát kellett volna autóznia Abu-Dhabiból Dubajba. De őt meggyőzték a helyi hatóságok tesztjei a kínai oltóanyagról.

"Az oltóanyag összesen négy tesztelési fázison ment át, ebből a harmadik fázis itt, az Egyesült Arab Emírségekben történt a kínai és a helyi kormány közös konzorciuma által. Júliusban és augusztusban két dózist kaptak az önkéntesek, akik utána orvosi megfigyelés alá kerültek. "

kewcheg 2021.01.31. 19:42:15

Egy hátránya biztos hogy lesz a kínainak.
Nem kap uniós jóváhagyást, így az oltási igazoláshoz fűződő előnyök nem járnak vele.
/ REmélem ez a covid utlevél csak ötlet szintjén marad egyébként, mert nemcsak a nemoltakozokkal cseszik ki, hanem a nem megfelelővel oltakozoval is..../

birka menet 2021.01.31. 19:44:48

@CSOKKI MÁLNA:

mi van kisfidernyák, hirtelen az arabok lettek nektek a mérce a világban??? Amikor idejöttek hozzátok pár éve, hogy átvonuljanak Németországba, akkor a fidess birkatábor teljes sokkot kapott, akkor csak kecskebaszó arabok voltak nektek, s azóta se szünik a bérretegésetek. Most meg az arabokhoz igazítjátok az életeket?

CSOKKI MÁLNA 2021.01.31. 20:45:45

@birka menet: Nem emlékszem arra, hogy az Egyesült Arab Emírségekből jöttek volna, Matyi. (Milyen visszafogott és jól nevelt vagy..:))

kvadrillio 2021.01.31. 22:35:27

MOST MONDTA AZ M1 HÍREKBEN NÓGRÁDI GY.PAPA, HOGY A PFIZER NEM SZÁLLÍT AZ EU-NAK, DE IZRAELNEK IGEN, MERT A PFIZER VEZETŐSÉGÉBEN OLYAN EMBEREK ÜLNEK, AKIK ELKÖTELEZETTEK IZRAELNEK !!!

NABASSZUSSSS ! EZT IS LEHET ÍGY ??? KIVÁLASZTOTTAK AZ IZRAELIEK ??? JAVAGYÚÚÚÚÚGY.......VAGY ÍÍÍÍGY !

NEKEM AZ ÍÍÍGY NAGYON NEMTECCCCCXC !!!!!

kvadrillio 2021.01.31. 22:35:37

KIK ÜLNEK A PFIZERBEN ??? NU, MEGNÉZEM.....)))

kvadrillio 2021.01.31. 22:35:48

COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” – Az oltásról is beszélt a Szent László kórház intenzív osztályának főnővére – exkluzív videó  Blikk...
süti beállítások módosítása