HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) Győrfi (1) győrfi (2) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) légimentők (3) Légimentők (1) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) Mártai (9) mártai (1) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSZ (27) OMSz (1) omsz (30) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) Szócska (9) szócska (2) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) TIOP (1) tiop (2) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2012.11.05. 23:44 Mentés - másképp

Biztonságos? Biztonságos?

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója nem olyan régen kockázatelemzést készíttetett a mentőmunka kockázatos és biztonságos voltáról.

Minderre a törvényi előíráson túl leginkább a cég ellen zajló, a kockázati pótlék kifizetését indítványozó per miatt volt szüksége. Hiszen ha a T. Bíróság előtt hitelt érdemlően bizonyítani tudja a menedzsment/politika, hogy a mentőmunka biztonságos és kockázata elhanyagolható, akkor nyilván fizetni sem kell. Igazi főnökről van szó, aki úgy köpi szemen mind a 7000 dolgozóját, hogy közben tiszta marad a keze.

A témáról bővebben cikkezett a sajtó is, a FACEBOOK-on is és a blogoszférában is lehetett róla olvasni, például itt: http://ezekmennek.info/omsz-kockazatertekeles-veszelyek-merteke-elhanyagolhato-valoban/ 

Amiért ma a témáról írok, az egy a napokban napvilágra került cikk, ami ugyan egy Egyesült Államokban készült tanulmányt ismertet, de a mentőmunka nagyjából mindenhol egyforma elvek mentén zajlik, a sürgősségi diszciplina a szervezetek felett álló szakmai etalon, tehát a terhelés és a kockázati tényezők is igen hasonlóak világszerte.

A teljes cikk itt olvasható:

http://semsnation.com/sems_areas/communitygennews/2012/10/26/fatality-study-ems-is-a-dangerous-profession/

Már a címe is magáért beszél, de a teljesség igénye nélkül szemezgessünk egy kicsit a sorok között. 

A tanulmány a legelső olyan study, ami valaha a mentőmunka veszélyeiről készült az USA-n belül. Teljes címe: “Occupational Fatalities in Emergency Medical Services: A Hidden Crisis” .  Egy öt éves felmérés eredményeként a számok tükrében elmondható, hogy a mentőmunka csaknem olyan veszélyes, mint a rendőri, vagy a tűzoltó. Az USA-ban 100.000 mentődolgozóra 12,7, míg ugyanennyi rendőrre 14,2 tűzoltóra pedig 16,5 munkahelyi haláleset jutott azonos idő alatt. A szám pedig több, mint kétszeres minden más egyéb foglalkozás körében előforduló haláleset átlagához (5,0) képest.

A szakma sokkal veszélyesebb, mint sok ember gondolná - szögezi le a szerző, aki egyben a kutatás vezetője is volt. És hogy milyen veszélyek is leselkednek a mentődolgozókra az USA-ban? Többek között közlekedési balesetek, támadások, veszélyes anyagokkal való érintkezés, fertőző betegségek, háti gerinc megbetegedései, hallásvesztés, stressz, hosszú munkaidő és extrém hőmérsékletek. A tanulmány szerint sokszor sajnos maguk a dolgozók sem tudják, hogy milyen munkahelyi veszélyeknek és ártalmaknak vannak kitéve. 

Sajnos az Egyesült Államokban is hiányos az adatrögzítés és a megbetegedések jelentése, ezért kifejezetten nehéz volt az adatokat összegyűjteni, a munka sokkal tovább tartott, mint tervezték. Ennek megfelelően például a mentőmunkával összefüggő halálesetek száma is valószínűleg több a valóságban, mint amennyi adatot össze tudtak gyűjteni, illetve meg tudtak becsülni. Ezek szerint 67-en közúti, 19-en légimentő balesetben; 13-an szívinfarktusban, stroke-ban és más kardiovaszkuláris betegségben hunytak el, tízen gyilkosság áldozatai lettek, itt leginkább lövöldözés volt az ok, míg további öten egyéb ok, úgymint tűszúrás, áramütés vagy fulladás miatt haltak meg.

A tanulmány részletesen vizsgálta például a mentőautók biztonságos voltát, felhívta a figyelmet az autókon belüli különös veszélyforrásokra. A legveszélyesebb rész természetesen a betegtér, ahol sajnos a dolgozók kevesebb, mint 50%-a használta a biztonsági övet, ami természetesen összefügg persze ennek a haladás közbeni betegellátás miatti lehetetlenségével. Tehát ebben az esetben a kockázat kifejezetten magas.

További érdekes részletek mellett a tanulmány készítői a veszélyekre való figyelemfelhívás mellett javaslatokat is tesznek a veszélyek csökkentésére, illetve kimondják, hogy a további megoldásoknak intézményi és adminisztratív, tehát kormányzati szintről kell érkeznie. A biztonság sajnos pénzbe kerül, de már az is segítség lehet, ha a dolgozók figyelmét felhívják a munka közbeni veszélyekre.

Összegezve ennyi tehát a mentődolgozók munkahelyi kockázatati elemző amerikai tanulmány. Ugye, ismerősek voltak a fenti sorok? Nyilván, hiszen itthon is hasonló problémákkal küzdenek a mentődolgozók. Kérdés persze, hogy mikor érik meg arra a helyzet, hogy egy ilyen komoly, objektív vizsgálat után végre legalább megközelítően pontos adataink legyenek a mentőmunka veszélyeiről, mikor ismerik el a döntéshozók, hogy bizony, kockázatos a mentő élete és mikor vállalják fel ennek következményeit?

Addig ugyanis sajnos nem lehet válaszolni a kérdésre, amíg egyesek azt sem tudják, miről szól a kérdés: Biztonságos?

https://www.youtube.com/watch?v=xOcspgL38Ug

Szólj hozzá!

Címkék: mentő kockázatelemzés Mentőszolgálat mentőmunka


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr174892851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása