HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) Győrfi (1) győrfi (2) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) légimentők (3) Légimentők (1) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) Mártai (9) mártai (1) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSZ (27) OMSz (1) omsz (30) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) Szócska (9) szócska (2) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) TIOP (1) tiop (2) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2011.10.17. 05:33 Mentés - másképp

Ez nem játék!...

 2011. szeptember 29.

 

Nemrég robbant a bomba a köztudatban: a mentőápolók közel felének nincs egészségügyi végzettsége.

 

Amivel a nagy nyilvánosság most szembesül, az a cégen belül hosszú évek óta tudott volt. Olyannyira, hogy közel 20 éve kezdődött prehospitális gyakorlatom legelején megtanult egyik első szakzsargon a "katasztrófa egység" volt. Ennek hívták/hívják ugyanis a kezdő sofőrrel, ápolóval (esetleg mentőtiszttel) kivonuló személyzetet. Ez a terminus technicus pedig önmagában azonnal cáfolja is Győrfi Pál ismét kifejezetten átlátszó magyarázkodását, miszerint a beosztások készítésénél figyelembe veszik a képzettséget ("...mentőállomásokon úgy alakítják a szolgálati beosztásokat, hogy alapul veszik az egy mentőegységben (egy autón) dolgozók szakképzettségét."). Ha ez ugyanis így lenne, akkor a magáért beszélő jelző nem alakulhatott volna ki...

 

Korábbi írásaimban különböző oldalról megközelítve igyekeztem rendre felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy bizony a jelenlegi formájában működő 63 éves OMSZ felett eljárt az idő.

 

A humán erőforrás problémák az elsők között szerepelnek, a szervezet múltba révedő szentimentalizmussal ragaszkodik a hagyományokhoz, fittyet hányva arra a tényre, hogy sajnos a kompetenciák hiánya a mi bőrünkre megy. Számos alkalommal találkoztam napi munkám során olyan kollégákkal, akik legjobb szándékuk ellenére sem voltak képesek megfelelni a sürgősségi/prehospitális ellátás kihívásainak már csak azért sem, mert egyszerűen nem voltak kiképezve. Ez pedig nem az ő felelősségük, hanem az őket alkalmazó munkáltatóé.

 

Az pedig kifejezetten cinikus magyarázkodás és a probléma szőnyeg alá söprése, amikor azt nyilatkozza a szóvivő, hogy "Mindamellett ha a belépő dolgozónak nincs mentőápolói képesítése, kötelezettséget vállal három éven belüli megszerzésére." Ha ugyanis 20%-os fluktuációt ismer el a cég, akkor egyrészt pontosan tudja, hogy minimum 20%-a a dolgozóknak kilépéséig sosem fogja elvégezni a feltételül szabott iskolát, másrészt pedig ha a szerencsétlen kőművest meg is csípi a mentés szenvedélye és hivatásként tekint az új szakmájára,akkor sem lesz pénze, ereje, ideje kevés pénzért sokat dolgozó, kizsigerelt emberként iskolába járni (tisztelet a kivételnek).

 

A most kiderült tény a személyügyi kérdések közül csak jéghegy csúcsát jelenti. A teljesség igénye nélkül kérdezem: milyen egészségügyi szolgáltató cég az, ahol a 238 szervezett orvosi státuszra kicsit túltöltve 249 az állományi létszám, ám közülük mindössze 198! vesz részt a feladatellátásban (forrás: www.mentok.hu), miközben fizetésük nyilván "orvosi"?!?!?!

 

Győrfi Pál most épp az egy hónapos intenzív tanfolyam + vizsga mindent megoldó varázsszavát dobta be. Ez érdekes, mert néhány héttel ezelőtt a HVG riportjában megjelent 2 hetes gyorstalpaló képzés ellen meg nem tiltakozott kézzel-lábbal... Értem én, az OMSZ vezetősége sajátos inerciarendszerben értelmezi az időt.

 

A baj az, hogy pont ez az, ami eljárt felettük.

4 komment

Címkék: mentés omsz mentőápoló


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr253298535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.10.18. 09:30:18

"bizony a jelenlegi formájában működő 63 éves OMSZ felett eljárt az idő."

Akkor talán egy cikkben össze kellene foglalni, hogy mit kellene másképp csinálni.
(Persze a rá fordított pénz növelésén kívül.)

Mentés - másképp 2011.10.18. 09:52:32

@ANOka: Azon kevesek közé tartozom, akik ma azt mondják, hogy nem kell (lényegesen) több pénz MŰKÖDÉSI oldalon a mentőszolgálat napi munkájához. Ami kell, az egy teljes szemléletváltás, alapokat újradefiniáló reorganizáció, a ma gazdasági és humán erőforrás oldalon jelentkező kihívásainak a megfelelő lereagálása, a korrupció felgöngyölítése, az alkalmatlan vezetők lecserélése. Ha elolvassa a többi posztomat, akkor nyomokban fel-felbukkan egy program váza, de ma (még) részemről nem aktuális egy "főigazgatói, szakmai program" nyilvános publikálása. Miközben a jövő érdekében felhívom a figyelmet a jelen múltban gyökerező problémáira, addig a háttérben komoly előkészítő munka zajlik. Meggyőződésünk ui., hogy amit sikerült egy kisebb, rugalmas országos cégnél elérni (ld. légimentés), azt a máig szocialista nagyvállalati szemlélettel működő, BKV szintű visszaélésekkel terhelt OMSZ-nál is meg lehet csinálni. Csak idő - és szándék - kérdése. Pénzügyek tekintetében pedig az egészségügyön belül a kormányváltás egyértelmű nyertese az OMSZ, csak nem tud élni a lehetőséggel... :(

Mentolosmájkrém 2011.10.18. 11:41:30

A legnagyobb problema az, hogy sok esetben nem kell(ene) mentö a paciens szallitasahoz, legtöbbször siman szallitgatjak az embereket a mentöautok, igy a valoban orvost, apolot, mentöautot igenylö esetekhez csak kesve ernek oda.
Svedorszagban pl., a sima betegszallitast taxikkal oldjak meg, vannak sima szemelyautok es specialisan felszerelt, tolokocsit, vagy fekvöbeteget szallitani kepes jarmuvek, a soföröknek nincs orvosi diplomaja, megis muködik a dolog evtizedek ota. Mentö csak nagyon indokolt esetben megy ki a jol futött garazsbol.
Mellesleg a hazai taxiscegek is evek ota probalnak bejutni a betegszallitasba, csak valakiknek nem erdekuk, hogy menjen a dolog.
süti beállítások módosítása