HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) győrfi (2) Győrfi (1) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) légimentők (3) Légimentők (1) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) Mártai (9) mártai (1) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSZ (27) omsz (30) OMSz (1) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) Szócska (9) szócska (2) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) TIOP (1) tiop (2) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2011.10.07. 18:03 Mentés - másképp

Megáll(t) az idő...

 2011. május 1.

 

Az élet megy tovább. Új idők, új kihívások. Haladni kell(ene) korral. Ez valakinek sikerül, valaki(k)nek nem.

Nemrég újra megnéztem Gothár-Bereményi filmjét. Isten látja lelkem, akkor eszembe nem jutott párhozamot vonni és áthallásokat generálni a mával, főleg nem a máig szocialista nagyvállalati képet mutató OMSZ-szal. Egyszerűen csak élveztem a filmet, Znamenák és Őze Lajos játékát, gondolkodtam sok mindenen, politikán, múlton, jelenen.

 

Aztán csak úgy alakult, hogy a film címe megint eszembe jutott a közelmúlt eseményeiről, vagy a filmről a közelmúltra húztam egy szabad asszociációs ívet, de tulajdonképpen mindegy is hogy történt, lényeg a lényeg, elkeseredtem.

 

Lezajlott az OMSZ regionális orvosigazgatói pályázatsorozata. Az eljárásrendi marhaságokról, a kilógó lólábakról beszélni sem érdemes, de az eredmények mellett szó nélkül elmenni nem lehet. Elképesztő az a cinizmus, ami a vezetőséget jellemzi. A Napnál világosabb, hogy a változtatásnak szándéka sincs meg. A jelenlegi vezetés csak abban érdekelt, hogy minél tovább fenntartsa hatalmát, miközben az évek gyorsvonatként robognak el mellettük. Aki kicsit is nyíltabb, aki másként gondolkodik, azt eldobják és jó elvtársra cserélik (régi apparatcsik, kellett neki a pozíció évek óta) - ld. DAR -, ahol abszolút friss erő lehetne, ott mondvacsinált okkal elvetik és parkolópályára teszik, maradjon a régi bútordarab - ld. ÉMR -, a KDR-ről és a NyDR-ről pedig ne is beszéljünk. Veszprémben dr. Most egyeduralkodó, hatalma és viselkedése lassan a Castro családot idézi, Szombathelyen pedig tutira mentek. Ki sem írták az állást, ha bukik a parlamenti és polgimestis mutatvány, hát szabad a visszaút. ... Pont. Szép Imrét nem kellene visszahívni?!

 

Megállt az idő. Ugyanazok az arcok, ugyanazok a szereplők (kivéve pár saját nevelésű szervilis ifjúgárdistát) - ugyanazok a gondok. A cég pedig szépen sorvad. Lassan egy évtizede pont semmi nem történik, a KICS-ben még mindig mágnestábla van, a szóvivő persze már web2 módon Kékfényezik, de ettől még akadozik az adás... Is. Szedett-vedett munkaruhákban a mentődolgozók, dolgozói ad hoc kuncsorgás a közösségi oldalakon új autókért, felszerelésért, de közben 20 perces késlekedéssel indítanak egységet a két éves égett gyerekért - és még sorolhatnám.

 

Hallom máris a felzúdulást, a hőbörgést, hogy ugyan, dehogy, meg csak vádaskodik, és különben is! Abcúg!

 

Na, akkor tessék szépen elővenni Moldova Tékozló Koldusának első részét. Rémlik valami? Igen, bizony, 2002-t, 2003-at mutattak a naptárak akkor, amikor a könyv íródott. Lassan 10 éve. És pont ugyanazok a szereplők játszanak ma is, helyenként volt néhol ugyan egy kis szerepcsere, de a sztori aktuális. 2002-ben leírta MGy (71. oldal), hogy az állomány szerint Göbl alkalmatlan vezetőnek. Akkor mit keres még ma is ott?! (Persze, tudom, pénzt... ) Gorove, Göndöcs, Mártai mennyivel felkészültebbek a feladatra? Ők mit keresnek ott? (persze, tudom, ...) Lehet látványosan felzúdulni az Isteni Műszak trailerén a szóvivőnek, de tessék már egy picit a valós helyzettel szembenézni, önmagukban elmélyedni, tisztelt Szürke (Eminenciás) Uraim! Lássunk végre egy programot, a morális válságból kivezető iránymutatást, a kor kihívásaira megfelelő választ! Mert az nem program, hogy ha lesz pénz, lesz mentőautó, ha nincs pénz nem lesz mentőautó. Ezen az alapon Marika néni is lehet legközelebb főigazgató, bár ő lehet, hogy a konyhapénz beosztásával jobban felkészült a feladatra, mint mások. 

 

A Moldova könyv minden része hiteles lenyomata lehetne a mának is. Tulajdonképpen az is. Sehol, semmi változás. Úgy telt el közel egy évtized, hogy alig-alig változott valami. A könyvet ma gyakorlatilag lényegi átdolgozás nélkül, újra ki lehetne adni. Kivéve talán a 9. fejezetet. Az ugyanis már dokumentum értékű és egy letűnt kor emléke. Ott minden megváltozott, (nagyrészben) ledolgoztuk a restanciát. Máig.

Ha Moldova György pedig újra anyagot kezdene gyűjteni, nos akkor félő, hogy újra a gondok kerülnének előtérbe.

 

Mert megállt az idő. Sőt: visszafelé járnak a mutatók...

Szólj hozzá!

Címkék: mentés omsz


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr833285739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása