HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) Győrfi (1) győrfi (2) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) Légimentők (1) légimentők (3) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) Mártai (9) mártai (1) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) omsz (30) OMSz (1) OMSZ (27) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) szócska (2) Szócska (9) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) tiop (2) TIOP (1) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2012.09.10. 16:45 Mentés - másképp

Én vagyok én, te vagy te. Ki a hülye, én vagy te?

Rövid leszek. 

 

Van egy mentőautó és az abban szabályszerűen nem kivitelezhető maszkos lélegeztetést egyértelműen megtiltó főigazgatói utasítás.

Az utasítás kerek perec leírja, hogy a kocsiban a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módon NEM KIVTELEZHETŐ a ballonos-maszkos lélegeztetés, ahhoz a beteget a kocsiból ki kell venni.

"A szabad légút biztosítása és az egyszerű eszközös (maszkos-ballonos) lélegeztetés a kritikus állapotú betegek ellátásának első két lépése. E technikákat hagyományosan a beteg feje mögött elhelyezkedve alkalmazzuk, mert kivitelezésük és a lélegeztetés hatásosságának folyamatos ellenőrzése e pozícióból a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb.

Az új "B" típusú mentőgépjárművekben a hordágy fejvégénél az ellátó számára rendelkezésre állóhely nem teszi lehetővé a fenti eljárások szabályszerű alkalmazását, így ezekben a mentőegységekben csak a már stabil légúttal rendelkező és maszkos-ballonos lélegeztetésre nem szoruló beteg szállítható."

Sokadjára vagyok kénytelen ált. isk. negyedikes szintű szövegelemzést adni, mert sajnos a magyarázkodók biztosan nem okosabbak, mint egy ötödikes, viszont mindenkit hülyének néznek.

Tehát: A fenti mondatok szerint a HELY nem teszi lehetővé a legmegbízhatóbb lélegeztetést. Ennek megfelelően egyértelmű, hogy a berendezés el lett cseszve. Innen kezdve, az a magyarázkodás, hogy a kocsi ilyen és olyan szabványnak megfelel, van benne klíma, infúziómelegítő, GPS és még ki tudja, micsoda tökéletesen ÉRDEKTELEN ÉS LÉNYEGTELEN. A lényeg ugyanis az, hogy NINCS A KOCSIBAN HELY a rajta dolgozók kompetenciájába tartozó lélegeztetés elvégzésére és az utasítás II pont 3. bekezdés b. része szerint a beteget KI KELL HÚZNI a kocsiból.

Tehát az a magyarázat, hogy menet közben, vagy csak megállva lehet-e lélegeztetni, megint csak LÉNYEGTELEN, a figyelem elterelésére alkalmas magyarázkodás, mert a baj az, hogy a beteget KI KELL HÚZNI a kocsiból. (Zárójel: lehet menet közben is lélegeztetni, ha VAN HELY...Én is megtettem régen hébe-hóba, ha az volt az egyetlen lehetőségem.) Az eddig hallott magyarázkodás kommunikációs trükk, a figyelem elterelése a lényegről.

Továbbá: az ÚJRAÉLESZTÉS, ami ezekben a mentőgépjárművekben is előforduló esemény alapja a megfelelően végzett lélegeztetés.  A kocsi tehát jelen formájában (függetlenül a csili-vili egyéb felszereléstől, a belmagasságtól és a GPS-től) a főigazgatói utasítás szerint ALKALMATLAN a legfontosabb mentőfeladat, az újraélesztés kivitelezésére is.

A fentieknek megfelelően a ma reggeli bárgyú vigyorral kezdődő M1-es riport (http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/ez_egy_szakmai_nonszensz ) valójában csak Obersovszky Péter meggyőzésére alkalmas, de ne felejtsük el, ő Schmitt Pálnak is mindent elhitt...

A főigazgató és alkalmatlan brigádjának lemondását tehát továbbra is várjuk, ahogy a választ is a címben feltett kérdésre.

Ui: amint lerobban a jövőben egy esetkocsi, a korábbi évek tapasztalata és OMSZ-os gyakorlata szerint tartalékként ezek a mentőgépjárművek lesznek ideiglenesen esetkocsiként bevetve... ... ...

Szólj hozzá!

Címkék: mentőautó lélegeztetés lemondás főigazgató OMSZ


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr234766782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása