HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) győrfi (2) Győrfi (1) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) Légimentők (1) légimentők (3) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) Mártai (9) mártai (1) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSz (1) omsz (30) OMSZ (27) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) szócska (2) Szócska (9) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) tiop (2) TIOP (1) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2012.01.23. 09:31 Mentés - másképp

A szarka farka

 

 

"Eddig nem sikertörténet" mondta az EüM 2008-ban. Akkor ma mi???Valamikor 2006 környékén kezdődött a történet. Az EU-s csatlakozásunk (2004) utáni években Brüsszel elfogadta azokat az akcióterveket, amik mentén Magyarország soha nem látott forrásokhoz juthat(na) hozzá a legkülönbözőbb fejlesztések érdekében.

 

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), mint a hazai mentés letéteményese több pályázati forrás kedvezményezettje lett, mindegyik sok milliárdos összegről szól, de mind közül kiemelkedett a Társdalami Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 2.2.1. ("Sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés, légimentés” ), ami összesen 11,5 mrd forint elérhető közelségbe kerülését jelentette már 2006-ban. Eredetileg két részre bontva kellett volna haladni a projekttel, előbb egy 7, majd egy 4,5 mrd-os etap következett volna. Időközben annyit csúszott már az első rész is, hogy - akkor még bízva a második rész időben történő elkészítésében - összevonták a két tételt, így alakult ki a mostani egyfordulós 11,5 mrd forintos helyzet.

 

A pályázat pikantériája, hogy kizárólagos kedvezményezettje az OMSZ. Azaz nekik kellett volna megírni a pályázatot, nekik lehetett volna megpályázni (versenytárs nélkül!), ők nyerhették volna meg és használhatták volna fel a pénzt. Ha képesek lettek volna rá.

 

Sajnos ezt a rengeteg pénzt, a hazai mentés életében érzésem szerint egyszeri alkalmat jelentő lehetőséget mindezidáig elszalasztották. A dilettantizmus és hozzá nem értés, az ötletelés napi szinten tettenérhető volt, minden szinten. Ha pedig ezt a posztot olvasva bárki mégis felháborodva esetleges helyreigazításért kiabálna, akkor tessék előtte tízig elszámolni. Mert arra a kérdésre, hogy miért is nem sikerült 2007, 2008, 2009, 2010 és 2011, azaz öt év alatt egy tapodtat se haladni, pláne révbe érni a dologgal, nos erre nehéz más - elfogadható - választ adni, mint azt, hogy "elszúrtuk, mert alkalmatlanok voltunk". Arra nem is merek gondolni, hogy az aktuális politikai hatalom lőtte szét minden alkalommal a háttérből, különböző "érdekek" miatt... 

 

A dilettantizmus már rögtön a legelején elkezdődött. Hiába volt ismert, hogy a légimentésért egy már 2005 novemberében bejegyzett gazdasági társaság a felelős, ezt a céget mégis kihagyták a kedvezményezettek közül. Egye fene, gondolhatná a laikus, aki nem pontosan tudja, hogy milyen elszámolásnak is kellene lennie egy anya- és leányvállalata között, ha legalább az egyeztetések során bevonnák a légimentők szakembereit. Hát persze hogy nem tették. Előbb a harctéri rózsaszínű táskás miniszterasszony barátnéja, az akkori szakállamtitkár asszony okoskodott, majd egy érces hangú - amúgy korrekt - minisztert vezetett meg az apparátusa és az OMSZ stábja. A kandi kamerába illő jelenet az volt, amikor volt orvosigazgatónk kapott egy e-mailt egy olyan egyeztetés lemondásáról, ahova egyébként meg sem hívták... 

 

Ez az a pénz, amit minden évben bejelentett - és virtuálisan már el is költött - minden aktuális miniszter és OMSZ főigazgató. Legutóbb a karácsony előtti sajtótájékoztatón hangzott el, hogy 2012-ben 11,5 mrd forint lesz a Mentőszolgálat fejlesztésére (http://index.hu/belfold/2011/12/21/bemutattak_az_uj_sarga_mentoautokat/). Csakhogy ezzel van egy-két kis bibi. Egyrészt az, hogy TIOP-ként már nem futtatható a dolog (http://www.nfu.hu/doc/2201), megy is hát a matek, hogy lehetne az Új Széchenyi Tervbe átvarázsolni. Hogy ehhez mit szól majd Brüsszel, az majd elválik. A másik, hogy ugyanazoknak az OMSZ-os "szakértőknek" kellene végre letenni a megoldást az asztalra, akik eddig is képtelenek voltak rá. (Hogy eddig mennyi szakértői és projekt díj ment rá, nos azt remélem egyszer majd csak megvizsgálja már valaki...)

 

Hogy miről jutott most mindez az eszembe?

 

A múlt év végén (http://www.hir24.hu/video24/2011/12/21/mindenre-kepesek-az-uj-rohammentok/) átadták az első új mentőautókat. Darabja 23 millió forint. Az állam adott rá a gazdasági válság közepén 850 millió forintot, de kapott az OMSZ még 570 milliót, azaz összesen közel másfél milliárd forintról beszélünk. Adófizetői forintokról, persze. A dolog pikantériája, hogy 2011 elején még közel 2,5 milliárd forint állt rendelkezésre, csak hát mivel az OMSZ nem indította időben a tenderekek, így lekötve a fedezetet, az év során később, a nagy zárolások idején ebből 1 mrd forintot zároltak. Így maradt a mai közel másfél milliárd forint ezekre az új autókra. (Legfrissebb: visszakapták az elvont 1 mrd-ot, újra lehet tendereztetni a fedezettelhttp://weborvos.hu/egeszsegpolitika/csomagokban_vasaroljak_mentoautokat/186274/)

 

Csakhogy! A Kormánynak igazából nem kellett volna ekkora összeget sem adnia, ha a jelen poszt tárgyát képező 11,5 mrd forintos EU-s pénzről szóló pályázat elkészült volna. Azaz, az OMSZ ennyi adófizetői forintot vett ki a zsebünkből ahelyett, hogy a "talált" EU-s forrást végre lehívták volna. Arról pedig most ne beszéljünk, hogy az autók beszerzéskori értékének feléért közel azonos autók vannak a piacon (http://autoline-eu.hu/sf/mikrobusz-mento-VOLKSWAGEN-Crafter35-AMBULANCE-11121713133555088200.html).

 

Számomra a legnagyobb kérdés az, hogy tud Államtitkár úr hülye képektől rettegve mosolyogni ahelyett, hogy számon kérné az elvesztegetett időt, pénzt és lehetőséget? Lehet, hogy nem érti a lényeget? (http://makomentok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=62:ruekvercbe-kapcsoltak&catid=3:hirek&Itemid=12)

 

"Lapzárta után" (a posztot már régebben megírtam) érkezett:

Hihetetlen, de termékeny talajba hullott az elhintett magunk. Igaz, hogy hosszú volt a kihordási idő, de mégis az lett, amiről éveken át papoltunk. Megjelent végre a pályázat (2011-ben csak dolgoztak egy kicsit, grat!)- de a légimentést kivették belőle.  (http://www.nfu.hu/kiemelt_projekt_a_surgossegi_ellatas_fejlesztesere) Bár az még nem érhető el, a sorok közül kiolvasható, hogy 560 millió forintot tettek rá félre, ez nem annyira rossz, még akkor sem, ha 2008-as árakon számolva mi 600 milliót terveztettünk be (ráadásul a tények - Szentes, Budaörs - igazolták a javaslatunk helyességét).

Az ördög persze a részletekben bújik meg, tehát kérdés, hogy képes lesz-e az OMSZ "csont nélkül" végigcsinálni a saját tenderét, a légimentést érintő pályázat szakszerű lesz-e és nem veszítik-e el a réven, amit a vámon nyerni lehet, a felelőtlen ötletelés a bázisokról lokalizációjáról  befejeződik-e, elkerülve azt a minimum 15 éves zsákutcát, amit a mai  csapongás jelenthet és végül lesz-e megfelelő szakértelem és csapat, amelyikkel révbe érhet a fejlesztés? 

 

Ilyenkor sajnálom igazán, hogy nem fejezhettem be azt a munkát, amit elkezdtem...

Mégis, én szurkolok, mert lehet akármilyen is a vezetés, mégis a magyar mentés sosem látott fejlesztése kerülhet elérhető közelségbe. Remélhetőleg nem szúrják el.

 

A szemünk rajta lesz..

Szólj hozzá!

Címkék: fejlesztés mentőautó tiop omsz légimentés


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr483740185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása