HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) győrfi (2) Győrfi (1) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) Légimentők (1) légimentők (3) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) Mártai (9) mártai (1) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSz (1) omsz (30) OMSZ (27) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) szócska (2) Szócska (9) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) tiop (2) TIOP (1) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2011.12.01. 10:56 Mentés - másképp

Szlovák-magyar két jó barát

 

 

Évek óta nem történik semmi érdemi az egészségügyben.

 

Minden új szereplő, az előre elvárható és később számonkérhető leírt program helyett hangzatos szavakkal indul neki a feladatnak, aztán menet közben ötletelve, politikai csatározásokkal, a Tapolca-Lovasberény-Hajdúszoboszló tengely mentén feláldozva a feláldozhatót születnek meg párducmintás biztosításba oltott Semmelweis tervre hajazó nagytérségi agyrémek.

A kis páncélkazettákról nem beszélek.

 

Sok mindent figyelembe kell persze venni, de a legfontosabb talán az lenne, hogy elismerjük: az egészségügy is csak egy szolgáltatás. Olyan, mint a fodrász. (Most az akut hajfestést persze nem taglaljuk.) Azaz, van a szolgáltatást igénybevevő betegember, aki oda szeretne menni - amíg tud járni - ahol érzése szerint meg tudják gyógyítani. A rendszer irányíthatja persze különböző módokon, de alapvetően miért is nem indulunk ki abból, hogy ha felnőtt, szavazóképes állampolgárként önállóan dönthet a sorsáról, akkor miért is ne dönthetne arról, hogy hol és ki lássa el?

Ha egyszer Kiskunhalasról Székesfehérvárra menne térdet operáltatni, akkor miért is kell ebben korlátozni? És miért nem lehet az adott ellátást a távolabbi kórházban finanszírozni? A műtét csak egyszer kerül majd az OEP által kifizetésre, nem tökéletesen mindegy, hogy Kiskunhalason, Kecskeméten, vagy Székesfehérváron történik az? 

 

A provokatív felvetésemben a paradox az, hogy a rendre "súlyponti", "nagytérségi" és még a csuda tudja milyen jelzővel illetett ellátási modellek - miközben a spontán kijárt betegutakat negligálják - maguk kényszerítik az embereket sokszor több tucat kilométer felesleges megtételére (ld. a klasszikus dunavecsei helyzetet: csak mert ott az a csúnya, nagy folyó, amin átkelni felesleges kockázat, járjanak hát inkább a pár km-re lévő Dunaújvárosi kórház helyett Kecskemétre).

 

Namost akkor hogy is van ez?

Persze, pénz, pénz, pénz. Mindig, mindenki a pénzről beszél. Leginkább arról, hogy kevés. Mi lenne, ha egyszer végre kimondanánk, hogy jó, kevés. De! Ha a pazarlást megszüntetné mindenki, ha a paraszolvenciát co-paymentként legalizálva hoznánk be a rendszerbe, a lopást elfelejtenénk és nem utolsó sorban valóban hozzányúlnánk az elmúlt 60 év örökségéhez, akkor talán menne a dolog. 

 

Érdekes módon, ha arról van szó, hogy a sarkukra álló orvosok - most éppen Szlovákiában - érnének el eredményeket (már amennyire persze az érdekérvényesítés mentén bedőlni látszó ellátás eredménynek tekinthető, nézőpont kérdése...)  http://index.hu/belfold/2011/11/30/besegitunk_a_szlovak_egeszsegugynek/ , akkor a politikai internacionalizmus azonnal összezár és már az államhatárok se jelente(né)nek akadályt. Meg az a fránya nagy folyó sem. Az, hogy ehhez a (most tényleg) szegény OMSZ-nak mi köze ("Ezen felül az Országos Mentőszolgálat koordinálásával arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a 06-1/331-9133-as, éjjel-nappal hívható telefonszámon önkéntes orvosok ajánlják fel humanitárius segítségüket a szlovák sürgősségi betegellátásban - tették hozzá."), na azt talán maga az államtitkár úr se tudja... Kapkodás, ötletelés megalapozott koncepciók nélkül. Hogy működhetne mindez, ha nemrég az M15-ös autópályán történt szlovák busz balesetekor se a 8(!) km-re lévő pozsonyi kórházba vitte az OMSZ a sérülteket, hanem a 60 km-re lévő győri és a 120 km-re lévő tatabányai kórházba?!

 

Jajj, államtitkár úr, értem én, válságmenedzselés, meg reorganizáció, tűzoltás, menedzserképző és egyebek, de ez akkor is szánalmas. Nem véletlen, hogy már a rezidensek is Lázár Jánossal tárgyalnak. Ott legalább látszik egy sajátos karizma. Csiba Gábor mondatai között is ott a burkolt kritika, koncepció és strukturált megállapodás előbb, operatív munka utóbb. Ha a saját szemétdombon nem tudunk rendet tenni, akkor miért a másén akarunk kapirgálni?

 

A több évtizedes humán erőforrás problémákat így nem lehet megoldani. Ad hoc ötletek mentén csak a feszültség fog nőni, a végén meg ránkdől a rendszer.

 

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy államtitkár omsz szócska


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr133428491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása