HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) győrfi (2) Győrfi (1) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) Légimentők (1) légimentők (3) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) mártai (1) Mártai (9) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSZ (27) OMSz (1) omsz (30) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) Szócska (9) szócska (2) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) tiop (2) TIOP (1) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2011.10.19. 04:55 Mentés - másképp

Rohamosan Sorvadó Intézmény (RSI)

 

 

Nem is gondolnánk milyen fertőző betegségek pusztítják az egészségügyet. Sajnos bekaptuk az RSI vírust. Mondhatnánk, hogy belső féreg foga rág - és nem vagyunk messze a valóságtól.

 

Nem elég, hogy a külső körülmények - általános gazdasági helyzet, pénzelvonás, humán erőforrás problémák (huhhhh, de hülye szavak is ezek...) - egyre nehezebbé teszik a munkát, mesterségesen még rá is teszünk egy lapáttal, hogy köddé váljon mindaz, ami valaha jól működött. Nem elég nekünk a magunk baja, még pluszban is veszünk újakat a nyakunkba.

Az eddig rendszerszinten használt modern fegyverek  helyett mára lassan kőbaltára sem futja, de ettől még csillagháborús terveket szövögetünk. A fegyelmezett, jól képzett és motivált hadsereg mára demoralizálódott, most pedig nem az a baj, hogy aki nem lép egyszerre, az nem kap rétest estére. Most a hadvezér nem fenyegethet a jogos rétes megvonásával, épp ellenkezőleg, az aszinkron lépések bizony, pont az ő sikertelenségét jelentik. 

 

Egészségügyi céget vezetni férfias munka. Mostanában aztán különösen. Tökösnek kell lenni, nem nyuszifiúnak. Mindig is voltak persze klasszikus költségvetési szemléletű intézményvezetők, akik tojtak a feladatra, csak a fotel kellett; akik képtelenek voltak gazdálkodni, ha évközben elfogyott a pénz, hát akkor jól odaálltak még egyszer a pénztárhoz, kuncsorogtak egy kis plusz forrásért, végül megbuktak valahol, aztán kicsit később felbukkantak máshol. Isten hozta Magyarországon!

 

Aki RSI-t vezet, abban láthatóan nincs meg a szakmai alázat, a feladatok közötti priorizálás képessége, a döntésekkor a helyes pillanat felismerése... A jól működő intézmények szétesését, a sorvadást bizony erős menedzsmentnek meg kellene tudni állítani. De mi van akkor, ha a külső, a cégtől független, kívülről begyűrűző gondok megoldása nem cél, hanem pont ellenkezőleg, azokkal megbirkózni nem tudó, ráadásul a jól működő meglévő folyamatokkal is hadilábon álló gyámoltalan vezetőt tesz a rendszer az élre? Az RSI nem szinonimája a fejlődésnek. A sorvadás nem előrelépés. Látható, érezhető kínlódás, erőlködés, pedig az intézmények (a rászorulók meg pláne!) többet, jobbat érdemelnének. Amikor áll a bál az egészségügyben, akkor arra kellene nagyon figyelni, hogy a meglévő, jól működő rendszereket ne lehetetlenítsük el, ne jussanak a többi RSI sorsára. 

 

Ha RSI, akkor tessék két cégre gondolni. A példa kedvéért feltéve (de persze nem megengedve) legyen mondjuk aaa...., aaaaaaaaa........., aaaaa..... MÁV és a GySEV.

Az egyik nagy, lomha mamut, több évtizedes múlttal, tele visszaéléssel, alulfizetett, kizsigerelt dolgozókkal. Késő vonatok, rozsdás, koszos szerelvények. Pocakos, fehér zokni-szandálos, stílustalan, VOR-os öltönyös állomásvezetők. Némelyikük masinisztának hiszi magát, pedig krampácsoló is alig lehetne. Míg a dolgozók arca a sok munkától szénporos és izzadt, addig ők a napra sem mehetnének ki a vaj miatt... Mint egy Menzel filmben.

 

A másik kicsi, rugalmas, menetrendet tartó, osztrák precízitást megtanuló cég. Tisztaság, rend, fegyelem. Átlátható működés, folyamatos fejlődés. Ausztria és Magyarország között kezdetben még döcögős volt a határátlépés, de mára az is gördülékenyen zajlik. Képzeljük el, milyen károkat is okozhat itt, ha az RSI vírus betege megjelenik. Egy bolond százat csinál. 

És akkor elkezdenek majd késni a vonatok, húgyos lesz a klozett, néha egy-egy járat el se indul, vagy épp nem áll meg és utasokat nem szállít, elindul a pazarlás - és lám, gazdagabbak lettünk egy újabb RSI-vel. Hát isteni. Kedves rádió nézőink! Ne felejtsük, MI vagyunk az utasok! 

 

Az egészségügyben dolgozóknak két lehetősége van az RSI elkerülésére: kivágni a fekélyt, karanténba tenni a vírushordozókat, vagy egy fertőzésmentes területre költözni. Felszállni egy osztrák vonatra, amíg még megáll nálunk...

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy mentés


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr93306288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása