HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) győrfi (2) Győrfi (1) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) Légimentők (1) légimentők (3) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) mártai (1) Mártai (9) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) mentőszolgálat (9) Mentőszolgálat (1) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) OMSZ (27) OMSz (1) omsz (30) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) Szócska (9) szócska (2) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) TIOP (1) tiop (2) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2011.10.07. 14:45 Mentés - másképp

Miért?

  

Az olvasók jelentős része pontosan tudja, miért. Mégis páran megkérdezik, miért ülök a gép elé és írok időről-időre. Mondhatnám cinikusan, hogy miért ne, de ennél persze sokkal összetettebb a dolog. A kérdezőknek íródik ez a Jegyzet.

 

Amikor Szócska államtitkár úr kinevezte az új OMSZ főigazgatót, akkor az egészségügy polgárháborús állapotairól, ostromszaggatta képet mutató mentőszolgálatról beszélt. (Meglepő militarista képek egy egészségügyi politikustól, de végülis mindenkinek jár a szabad asszociációs bázis. Biztos ólomkatonákat is gyűjt...) Az elvárás a béketeremtés volt. Legalábbis a tűzszünet elérése. Hát nem nagyon sikerült, legfeljebb a saját hadtáp utánpótlásukat vágták el...  A dolog szépsége, hogy ha államtitkár úr hasonlatát evidenciaként kezeljük, akkor a légimentés kifejezetten a béke szigete volt. Ehhez képest mára már ott is kiásták a csatabárdot, de legalábbis elmélyítették az árkokat.

 

Eltávolításom vegytiszta szakmai irigységen alapuló OMSZ-os puccs volt, mentes politikai felhangoktól. Utódom bevallottan évek óta ambícionálta a pozíciót, áskálódott és szervezkedett azokkal, akik egyébként maguk is belülről ismerték, élték meg a két szervezet közötti különbséget. Bűnük így még nagyobb, hiszen első kézből érezték milyen, amikor egységes egyenruhába öltözhettek, amikor felszerelés, gyógyszer volt mindig, haszonélvezői lehettek a modern bázisoknak és most mégis simán feláldozzák az irigység oltárán a jól működő rendszert. Ráadásul képtelenek érzelmileg elvonatkoztatni szikár jogi tényektől,  szakmai eredményektől. Ezek után csak egy kérdésem van: mégis, mire tetszettek számítani??? Ha harc, hát legyen harc.

 

Az írás fegyver. A lehető legjobb. A szavak ereje csak ott üt, ahol kell. Akinek nem inge, nem veszi magára, de érti és összekacsint. Akit meg eltalál az retteg és kiakad, hogy már megint mi készült, kinyomtatja, lobogtatva, felháborodva viszi be vezetői értekezletre és duzzog, hogy miért is nincs cenzúra, a kutyaúristenit!... Pedig az írás szent, a vélemény szabad.

Főleg, ha a téma az utcán hever, mert annyi ziccert termelnek "odaát", hogy mindegyiket nincs is idő leütni. 

 

Ma már papírunk, írásos bizonyítékunk is van a vezetői és szakmai alkalmatlanságukról, hiszen észbontó módon asszisztáltak a Semmelweis Tervhez és tették tönkre a Mentési Rendelet aktualizálását. Ezzel kapcsolatosan unalmas, az átlag olvasót nem érdeklő részletes elemzés helyett csak egy példát engedjenek meg: mostantól a mentőhelikopteren nem kötelező felszerelés a vákuum-matrac. Azt gondolom, hogy ekkora baromságot a Föld nem hordott a hátán, de ha a szakmai indokokat félre is tesszük, hagy világítsam meg a kérdést egy teljesen másik oldalról: a 2008 július 31-én lezuhant helikopterünkben szállított kisgyerek jelentős részben annak köszönhette, hogy karcolás nélkül megúszta a drámát, mert az előírásainknak megfelelően - bár primer sérülése nem indokolta volna - az orvosunk arra fektette, szíjaival rögzítette, így kvázi egy energia elnyelő "légzsákba" helyezte a gyermeket. 

Ha már az immobilizáció fájdalomcsillapító hatását nem tetszenek ismerni, akkor legalább erre gondolni kellene. Persze, hogy is várhatnánk el ezt az absztrakciót, ha a sérültek elemi érdekeit se ismerik?

 

Most komolyan! NORMÁLISAK TETSZENEK LENNI?!?!?! Ki és meddig tűri még ezt az ámokfutást?

 

Középszerű, múltba révedő, önmaguk körül dervisként forgó emberek, akik képtelenek megtalálni a kitörés lehetőségét, akik mellett elmegy az idő és közben elszalasztják a lehetőségeket. Öncélú érdekek mentén gondolkodnak, képtelenek az összképet nézni is, nem hogy látni azt. 

 

Ezért.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr373285447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása