HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 20 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése után - most a partvonalon kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • Krinyo: Eltelt egy negyedév, és Burány még mindig a helyén, miközben az OMSZ-nál ég a ház... (2014.11.24. 16:18) Újratervezés. Forduljon meg, amíg lehet!
  • Krinyo: Eddig nem találkoztam olyan szakemberrel, aki ezt a döntést kicsit is elfogadhatónak nevezte volna... (2014.05.26. 18:41) RSI - szarva közt...
  • Madagaszár: Kedves Bajtársak! Gyönyörű döntés született mondhatom. Csak tudnám mi a f-ra vártak eddig... Kriny... (2014.03.04. 13:40) Vége
  • szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: www.kormany.hu/download/f/3b/11000/Orsz%C3%A1gos%20Ment%C5%91szolg%C3%A1lat%20f%C5%91ig.pdf remél... (2013.12.04. 17:53) Mozi
  • Mentés - másképp: Megnyerte. www.waypointmagazine.com/story505 (2013.06.04. 19:33) Mentők Napja 2.0 - egy EMMY Díjra jelölés apropóján

Címkék

104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (7) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) Győrfi (1) győrfi (2) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (1) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) légimentők (3) Légimentők (1) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) Mártai (9) mártai (1) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) Mentőszolgálat (1) mentőszolgálat (9) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) OMSz (1) omsz (30) OMSZ (27) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szervezet (1) Szócska (9) szócska (2) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) TIOP (1) tiop (2) traumatológia (1) ünnep (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2014.07.15. 03:39 Mentés - másképp

Újratervezés. Forduljon meg, amíg lehet!

Megjelent egy cikk a vg.hu-n (http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/ujra-kellene-tervezni-a-surgossegi-ellatast-431128#p2 ), majd pár órával később ugyanannak az újságírónak a tollából egy vélemény jegyzet is a témáról (http://www.vg.hu/velemeny/jegyzet/meztelen-a-kiraly-az-orvosszakma-nem-csak-a-veszharangot-kongatja-431120 ).

A naptárra kellett néznem, össze kellett vetnem a cikkek dátumát a mával, mert erősen deja vu érzésem volt. Merthogy az elmúlt években bizony másról sem szóltak a hírek, mint sürgősségi és mentőellátás katasztrófális voltáról, a valódi rendszerhibákat a szakmán kívüliek merték(?) csak kimondani, míg a zsírosbödön mellől valóban csak arra futotta, hogy (paszírozzák a szart) optikailag tuningolják a rendszert.

Persze, egy újszülöttnek minden vicc új, aki nem olvasta a korábbi cikkeket, vagy akár például ezt a blogot az elmúlt években, az joggal kaphatja fel a fejét a VG két írására. Pedig semmi más nem történik, mint jó ütemérzékkel a régi téma új köntösben került elő. Érthető hát, hogy most az új államtitkár színrelépésekor, az első lépéseinek egyikét, jelesül a cikkben citált, a sürgősségi szakmával való egyeztetést akár reménysugárnak is fel lehetne fogni. Óvva intenék azonban attól, hogy bárki túlzott reményekkel várja a sültgalamb berepülését. Erős a gyanúm ugyanis, hogy semmi másról nincs szó, mint egy - amúgy normális rendszerben alapvető és elvárható - tájékozódásról. Amit például a leköszönt és önnön gőgjétől és színfalak mögötti arroganciájától nem látó Szócska Miklós bizony sok témában elfelejtett megtenni.

Kíváncsi leszek, hogy az új vezetés szakít-e a Semmelweis terv szakmaiatlanságaival - kimondva ezzel az ítéletet róla és készítőiről, vagy viszi tovább például azt az egyébként tarthatatlan vonalat, amit Szócska áldásos döntéseként a ma is aktív OMSZ főigazgatóként regnáló Burány Béla jegyzett és máig képvisel. A szakítás ugyanis komoly konfrontációkkal fog járni, politikaiakkal, szakmaiakkal egyaránt, de meggyőződéssel mondom, megérné.

Ahogy érzésem szerint hasonlóan gondolhatja Berényi is. Nem mond ő ma egyébként újat, (máig őrzöm a Semmelweis tervre íródott korábbi állásfoglalását, amit anno átküldött, és ami egyébként éppúgy elérhető az államtitkárságon, mint a mi, mentés-légimentés kapcsán készített anyagunk) talán csak Szócska távoztával lehetőséget látva az új személyben kicsit bátrabb lett. Burányék ugyanis meggyengültek, elment a szponzoruk, nincs garancia arra, hogy akár a háttérből Szócska, akár egy átadás-átvételi paktumként Zombor tovább védené a szakmai botrányoktól hangos szervezet élén, az állomány által semmibe vett, olykor bizony arrogáns mentőszolgálati (és következményesen természetesen a légimentő) menedzsmentet.

Azzal, hogy az egyébként eddig mindig megfontoltan taktikázó, és egyet az ultizóknak, egyet a betlizőknek adó Berényi most a nyilatkozatával kiállt a fényre, biztosak lehetünk abban, hogy az OMSZ lépéskényszerbe került. A háttérben elkezdődött a csörte. Burányék keresik a kontaktokat és a fogódzót, a túlélés érdekében fűt-fát fognak ígérgetni, de attól sem rettennek majd vissza, hogy a saját szájuk íze szerint kozmetikázzák a mai helyzetet.

Az "eredmények" és a tények alátámasztanák egy valódi szakmai irányváltás létjogosultságát, de lehet, hogy én lettem az elmúlt években túlságosan pesszimista, mert félek, hogy a Messiás még nem jött el.

1 komment

Címkék: mentés OMSZ Berényi Burány sürgősségi szakma


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr206509707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krinyo 2014.11.24. 16:18:00

Eltelt egy negyedév, és Burány még mindig a helyén, miközben az OMSZ-nál ég a ház...