HTML

Érted ki megy?

Már több, mint 25 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése, majd számos külföldi projekt és egy 2015-ben létrehozott új cég után - most már az állami egészségügy partvonalán kívülről - lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset...

Friss topikok

  • szabidoki: Nem annyira a konkrét esetre reagálnék hanem általánosságban a bejelentő meg az irányítás viszonyá... (2023.05.11. 20:55) A Gálvölgyi-ügy margójára
  • Mentés - másképp: @szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: Ez önmagában igaz, hisz több ember nem lenne, de min... (2021.03.31. 10:59) Segítség? Segítség!
  • kvadrillio: COVID...NEM ÍGY KELL MEGHALNI !!!„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne” –... (2021.01.31. 22:35) Oltani, vagy nem oltani, az itt a kérdés.
  • cardiobascuralis: A németeknél nem vörösek, hanem pirosak vagyunk. A vörös a narancssárga és a piros között elhelyez... (2021.01.08. 17:50) COVID Sims
  • CSOKKI MÁLNA: @HaD: mfor.hu/cikkek/makro/remdesivir-a-jarvanyugyi-szakerto-szerint-erthetetlen-miert-titkosak-... (2020.11.25. 21:51) Magad, Uram...

Címkék

#maradjotthon (1) 104 (1) 112 (1) 90 nap a Mentők közt (1) áek (1) aeromedical evacuation (1) AirMed (1) államelnök (1) államtitkár (3) ápolók (1) Bajnai (1) baleseit (1) baleset (3) baleseti (1) bázis (1) bázisdemokrácia (1) béremelés (1) Berényi (1) bérezés (1) betegellátás (1) betegszállítás (1) blog (1) Büki szimpózium (1) bulvár (1) Burány (5) cenzúra (1) cloud (1) COVID-19 (6) co payment (1) dakar (1) devecser (1) eduped (1) egészségügy (8) ellátás (2) emigráció (1) eu (1) facebook (1) fejlesztés (3) főigazgató (7) gazdálkodás (1) Gorove (2) gyerek (1) Győrfi (1) győrfi (2) háború (1) helikopter (9) Hende (1) Hoffmann (1) hóhelyzet (1) honvéd (1) honvédség (2) humánpolitika (1) informatika (1) Isteni műszak (1) ítélet (1) jogerő (1) kamill (1) katasztrófavédelem (2) kockázatelemzés (1) kolontár (2) költségvetés (1) kommunikáció (1) kongresszus (1) kórház (3) korházszövetség (1) kötbér (1) közbeszerzés (1) kutatás-mentés (1) légimentés (21) légimentő (2) Légimentők (1) légimentők (3) légimentő vándorgyűlés (1) lélegeztetés (1) lemondás (5) mártai (1) Mártai (9) MÁV (1) mentés (32) mentésirányítás (1) mentésügy (2) mentő (2) mentőápoló (1) mentőautó (11) mentőhelikopter (7) mentők (10) mentők napja (1) mentőmunka (1) mentőrepülő (1) Mentőszolgálat (1) mentőszolgálat (9) Mikulás (1) miniszterelnök (1) Miskolc (1) MOK (1) munkanélküliség (1) ÖAMTC (1) olimpia (1) oltás (2) omsz (30) OMSZ (27) OMSz (1) Orbán (1) orvos (1) orvos-beteg kapcsolat (1) orvos elvándorlás (1) OTH (1) pályázat (1) paraszolvencia (1) parlagfű (1) per (1) PhD (1) plágium (1) politika (1) prehospitális ellátás (1) rendszerszemlélet (1) repülő (1) rezidens (1) Rózsa (1) RSI (1) Sándor Mária (1) sügősségi (1) sürgősségi (1) sürgősségi akadémia (1) sürgősségi szakma (1) szakdolgozók (2) szervezet (1) Szócska (9) szócska (2) szóvivő (3) TEK (1) Télapó (1) Temesvári (2) tiop (2) TIOP (1) traumatológia (1) ünnep (1) vakcina (1) vezetőség (1) Vízimentők (1) vörösiszap (2) Címkefelhő

2016.04.02. 21:33 Mentés - másképp

Sándor Mária feladta...

donquijote.jpgNem vagyok meglepve.

Ezt a fajta szélmalomharcot nem lehet vég nélkül csinálni. Különösen akkor nem, ha a harc nem pénz, paripa és fegyver kérdése. Sándor Mária előbb-utóbb kapott volna pénzt, paripát és fegyvert is (az persze más kérdés, hogy ezt akarta-e volna, értsd pártok támogatása...). Amibe jó eséllyel belefáradt - és ezt gyanítja sok mindenki - az az, hogy mára az egészségügyi rendszer olyannyira maga alá gyűrte, kihasználja és függésben tartja a benne dolgozókat, hogy a mindennapi megélhetést prioritásként kezelve a tömegek nem mernek lépni, nem mernek kiállni és az mondani, hogy "Ácsi! Ne tovább!"

A Sándor Máriák egyedül vannak. Na jó, mondjuk max pár százan mennek velük, de ez kevés ahhoz, hogy a rendszert megváltoztassák. Mert sokezer másik kolléga a mindennapi betevő, a függő viszony miatt, de még többen sajnos a megszokott langyos büdösben ülve félnek kinyitni az ablakot és beengedni a friss, ám hideg levegőt. Így Sándor Máriáék legfeljebb apró, átmeneti és pillanatnyi sikereket érhetnek el, a rendszer marad, amilyen volt, a Don(na) Quijote-k pedig szép lassan saját magukat őrlik fel, míg rendszerszinten legfeljebb a kukta szelepét töltik be.

Hogy miért  mondom ezt? Mert ez a blog is pont így működött. Éveken keresztül közel száz posztban hívta fel figyelmet a mentésügy anomáliáira. Ezres nagyságrendben olvasták, olykor országos média vette át, hivatkozott rá, a mentődolgozók visszaigazolták, a korrupt és félkegyelmű, kontraszelektált menedzsment hétfőnként a vezetőit a "Láttad, mit írt már megint?" kérdéssel kezdte, mégse lett egy ügyészségi vizsgálat se, mégse állt fel a 7000 mentődolgozó 1%-a (azaz 70 kolléga) se egyszerre, hogy "Na, mostmár elég!". 

A mentésügyben most éppen a változás hónapjait éljük. (Nem, nem gondolom, hogy a blognak volt benne szerepe, de igazából a fene tudja...). Az új főigazgató kivágta a primer tumort, de a nyirokáttét ott van a légimentőknél. Az, hogy lesz-e kemoterápia, besugárzás a teljes gyógyuláshoz, nos, az csak két dologtól függ: lesz-e kritikus tömeg, aki saját megélhetését háttérbe helyezve fel mer szólalni, vagy a fenntartó felismerve a helyzetet, folytatja a megkezdett szisztémás terápiát.

Sándor Mária elfáradt. 

Nem érte el a kritikus tömeget a támogatók száma, a fenntartó más diagnózist állított fel, nem lett interdiszciplináris konszenzuson alapuló komplex terápia, így neki nem jutott más szerep, minthogy ő lett a kukta szelepe. Ebbe igen, sajnos bele lehet fáradni.

Mától neki saját magát kell újra megtalálnia, a rendszernek meg egy új Sándor Máriát. 

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy mentés légimentés Sándor Mária


A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr348555300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása